История

През 1928г. Варна е бил водещ индустриален център в североизточна България. Няколко години по-рано градът е бил обявен за морски курорт, изградени са модерни морски бани и увеселителни заведения, които са привличали десетки хиляди туристи годишно.

Приходите от туризъм са били от огромно значение за развитието на стопанския живот в града, но Голямата депресия в края на 20-те години на ХХ в. нанася тежък удар на промишлеността, води до фалити и съкращения на работници, стачки и социално напрежение. 

В тази сложна социална и икономическа обстановка в една малка сграда, недалеч от Катедралния храм „Свето Успение Богородично“ се е помещавал приютът „Митрополит Симеон" към църковното настоятелство „Св. Архангел Михаил". Около 40 деца от бедни семейства, включително и сираци на възраст между 2 и 7 години са били отглеждани и възпитавани благодарение на случайни постъпления и дарения от благотворителни дружества. За тях доброволно са се грижили предимно жени, живеещи в съседство на приюта.

През май 1938 г. приютът е бил разширен - на мястото на старата сграда е построена нова, по-масивна. Заведението се преименувало на Детски дом „Митрополит Симеон". Негов патрон продължавал да бъде Варненският и Преславски митрополит Симеон (1840 - 1937) – един от "строителите на съвременна България", допринесъл съществено за развитието на духовното образование в страната, авторитетен учен и просветител, преводач, публицист, мемоарист, исторически деец.

В края на 30-те години на ХХ в. под негово ръководство към дома са били разкрити занималня и спалня, а в безплатната църковна трапезария се хранели на две смени около 80 деца и ученици от бедни семейства.

През 2008 г., по повод 80-тата годишнина от откриването на детското заведение, на фасадата на сградата е поставена паметна плоча с образа на митрополит Симеон.   

През 1946 г. детския дом преминава на издръжка на Варненската община, сградата е не само основно ремонтирана, но се надстроява втори етаж. Капацитетът на заведението се увеличава с още една група. През май 1950г. детската градина е преименувана в Седмична детска градина „Вела Пискова".

 

Свържете се с нас

ДГ №1 “Светулка“

Гр. Варна, ул.“Парижка комуна“ №25, Филиал: ул.“Ф.Ж.Кюри“ №51, вх.Г, ет.1, ап.3

Тел: 052 613039

Mail: dg1svetulka@abv.bg, info-400240@edu.mon.bg

Форма за контакт